Ayurveda utgår från att allt hänger samman och allt bildar en helhet. En helhet sammansatt de fem elementen – rymd, luft, eld, vatten och jord. Kombinationen av de olika elementen skapar Vata, Pitta och Kapha – med en gemensam term kallat dosha.
Ordet dosha betyder ”defekt, felaktighet” och syftar på vata, pitta och kaphas inneboende tendens att komma i obalans. Det är när de kommer i obalans som de skapar sjukdom.
När man inom ayurveda talar om kroppstyper, så baseras de på doshorna.
Vilken kroppstyp du föds med avgör av vilken eller vilka doshor som var dominerande hos dina föräldrar vid befruktningsögonblicket. Var båda dina föräldrar Pitta-personer så är sannolikheten stor att du också föds med en Pitta-kroppstyp.
Din kroppstyp, din Prakriti, är din personliga balans av vata, pitta och kapha som du föddes med. Den kommer du leva med i hela ditt liv och den ändras aldrig. Eftersom hälsa enligt ayurveda är ett naturligt tillstånd så är det den här balansen din kropp alltid kommer att försöka bevara.
När du lär dig att identifiera och förstå din egen kroppstyp får du en ökad förståelse för både dig själv och för din omgivning. Det blir lättare att välja kost, fysisk aktivitet och behandling som är bra för dig och att undvika det som är mindre bra. En mycket nyttig kunskap att bära med sig både privat och i arbetslivet.
Du får nyckeln till den totala balansen i ditt liv.
Vata, Pitta, Kapha är i sig varken positiva eller negativa, men de har en positiv karaktär i balans och en negativ när de är i obalans. De ayurvediska begreppen Vata, Pitta och Kapha har egenskaper som finns i alla människor och styr alla våra funktioner. Du har en blandning av alla tre och det är blandningen som ger dig din personlighet och kroppstyp.
”Sann helning av vilken åkomma som helst innebär att man återställer tanken, kroppen och själen till deras naturliga balansvärden..” Charaka Samhita
VATA
Vata står för all rörelse och transport i kroppen. Vata rör sig och är hela tiden föränderligt, dynamiskt.
Vata-dominerad person:
Är kreativ och fantasifull. Snabb i tanken och talet, pratsam. Arbetar och rör sig snabbt, men blir lätt trött. Har en lätt tunn kroppsbyggnad, oregelbunden matsmältning och hunger.
Överskott i Vata kan ge frusenhet, rastlöshet, otålighet, oro, rädsla, trötthet, sömnproblem, trög tarm, muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, hyperaktivitet, värk – oftast i huvud, rygg och leder (reumatisk värk).
Råd:
Vata-personen mår bra av regelbundenhet, både vad gäller dygnsrutiner och måltider. Det är mycket viktigt för Vata att gå till sängs i god tid. Avspänning, värme och varm mat/dryck är bra för Vata. Oljemassage är mycket bra för Vata, som ofta är torr.
PITTA
Pitta står för värme, ämnesomsättning, transformation, intensitet.
Pitta-dominerad person :
Medelstor kroppsbyggnad. Karismatisk och målmedveten. Lätt för att uttrycka sig, är företagsam och gillar utmaningar. Harmonisk, glad och kärleksfull. Bra aptit, hoppar ogärna över måltider.
Överskott i Pitta kan ge magkatarr, inflammationer, halsbränna, allergier och hudbesvär, otålighet och envishet. Röda ögon, dålig syn. Överhettat sinne.
Råd:
Pitta-personen mår bra av måttfullhet, både gällande både arbete, mat och dryck mm. Avkoppling är välgörande. Pitta bör inte bli överhettad varken av sol, starka smaker eller känslor. Oljemassage är mycket bra för Pitta.
KAPHA
Kapha står för stabilitet, styrka och smörjningen i kroppen. Kapha är som limmet som fogar samman.
Kapha-dominerad person:
Kraftig och stark kroppsbyggnad. Långsam matsmältning och låg hungernivå. Metodisk och tålmodig. Lugn och trygg, tillgiven, tolerant, förlåtande, harmonisk och kärleksfull.
Överskott i Kapha kan ge slembildning, svullnad, övervikt, ökad tyngdkänsla i kropp och sinne, stelhet och trögstartad i aktivitet.
Råd:
Kapha-personen mår bra av stimulans och omväxling samt massage för att motverka tröghet och stagnation. Behöver mer motion och mindre mat än Vata och Pitta. Mat som är lätt och varm med kryddiga drycker är välgörande för Kapha.
Comments