top of page
Skribentens bildAnette Uhlin

Årstidens tips - Pitta

Sommaren är Pittas årstid. Den sträcker sig vanligtvis från omkring midsommar till sensommaren när löven börjar falla. I år, 2023, har värmen kommit mycket tidigare och så också pitta-årstiden.

Pitta som består av elementen eld och lite vatten handlar om glöden, hettan, förbränningen, transformationen. Det är vår inre drivkraft, den del av oss som driver oss mot våra mål, tävlingsinstinkten. Den finns hos alla personer men visar sig mera hos Pitta-personer.

Pitta är vår inre förbränningseld, Agni, som ska finnas i mag-tarmsystemet och det är den förbränning som sker i alla våra vävnader, i varenda cell. Pitta är därför en viktig dosha.


Relaterat till vad som händer i våra kroppar så börjar vi bli varmare, kanske rent av hetta/feber, frustrerade, irriterade, känna av inflammation och aggression.

Avföringen kan bli lösare och mera gulfärgad. Om du tittar på dina ögonvitor kanske de börjar bli lite rödstrimmiga. Magkatarr och sura uppstötningar är också tecken på förhöjd pitta.


För att balansera pitta behöver vi nu ersättas värmen från kapha-perioden med svalka.

För mycket pitta gör också kroppen sur, så för att hålla oss basiska behöver vi balansera vår pitta. När vi balanserar kroppen påverkar det också sinnet. Vi blir lugnare i sinnet. Humöret blir svalare, inte lika hett.

Det heta sinnet - tänk dig den varm sommardag. Du är ute och åker bil. Långa köer och bilar som kör i snigelfart, eller kör om som galningar, tutar och är irriterade. För mycket pitta!


Känner du att du lättare blir irriterad över det som annars är småsaker, då kan det vara läge att balansera pitta.




Så hur balanserar jag pitta då?

Det är ljuvligt att njuta av solen, men för att balansera pitta behöver vi undvika solen under de starkaste soltimmarna runt lunch, ca 11-14. Välj hellre att vara i skuggan då.

Undvik hettande miljöer och situationer, så gott du kan. Svalkande bad utomhus gör gott.


Drick mycket vatten, fortfarande kokt, avsvalnat, men nu runt rumstempererat. Varmare om du har mycket vata eller kapha. Dricker du kallt vatten hämmar det matsmältningen. Du kyler också ner kroppen, så kroppen tror att du fryser, och börjar höja tempen. Motsatt effekt mot vad vi vill ha. Det varmare vattnet sugs upp av kroppen direkt och balanserar oss bättre.


Svalkande smaker i mat och dryck hjälper oss att balansera pitta.

Fräscha grönsaker och gröna sallader lockar nu mera än värmande grytor.

Var försiktig med kryddstark mat och andra starka varor.


Om du tänker i färger så ökar rött i allmänhet Pitta. Vara måttlig med all röd mat: chili, jordgubbar, tomater, rött kött och alkohol, särskilt om du upplever att din mage är sur. sur mage.

Ayu 11 Avipattikar hjälper till att ge svalka i magen.

Grönt balanserar generellt Pitta-överskott. Den bittra smaken i grönsakerna är bra för levern, som är ett Pitta-organ.

Färsk koriander, fänkål och ingefära är kryddor som ger smak utan att vara hettande.

Det kan kännas motsägelsefullt att äta färsk ingefära som kan kännas brännande på tungan, men väl i magen stärker den matsmältningen utan att höja Pitta.

Pitta-balanserande te är en blandning av örter som svalkar och lugnar. Sommartid dricker jag gärna pitta-te lite svalare. Har du bränt dig i solen kan du badda lite avsvalnat pitta-te på huden, för att lindra och svalka.

För att inte höja pitta ytterligare sommartid är det bra att undvika svettiga aktiviteter i direkt solsken. Det här gäller speciellt pitta-personer eller personer med pitta-obalans.

Simma eller bada hellre.

Vill du träna hårt är det bättre att göra det direkt på morgonen.


Drick pitta-balanserande te:

  • sommartid när det är varmt

  • när du är varm/het

  • när du är irriterad, frustrerad, inflammerad

  • när du har feber

  • när du vistas i heta miljöer


Pitta-balanserande te och ayurvediska örter kan du köpa hos mig i Kristinehamn.

Boka tid i tidsbokningen för att handla, eller handla i anslutning till din bokade behandling/vägledning.


I webbutiken kan du köpa och ladda ner receptsamlingen "Lättsmält sommarmat - med ayurvedisk inspiration".


71 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page